Het foto-dossier: enfant-terrible van de BENG-berekening
Een enfant-terrible is een kind dat zijn ouders in verlegenheid brengt door ongepast gedrag of opmerkingen.
Het foto-dossier heeft vaak hetzelfde effect op de reputatie van het energielabel of beng-berekening bij oplevering.
Voordat er verwarring ontstaat: met foto-dossier bedoel ik het de foto's die gemaakt moeten worden van de aansluitingen van de isolatie tijdens het bouwproces. Dus niet de foto's die de EP-adviseur in iedere woning moet maken bij oplevering.
Waarom deze ergernis rondom het foto-dossier? De redenen:
- kost heel veel tijd en energie om samen te stellen;
- moet 100% kloppen, anders mag het niet worden gebruikt;
- heeft slechts een klein effect op het uiteindelijke resultaat;
Waarom zou je het als bouwer tóch opstellen?
Het hebben van een fotodossier kan doorslaggevend zijn voor behalen van EP1-eis.
Het voldoen aan de maximale energiebehoefte is vaak niet eenvoudig, woningen worden vaak 'tot op het randje' uitgerekend, waardoor er nauwelijks ruimte is voor afwijkingen. Als het fotodossier ontbreekt, wordt er 10% van de Rc-waarde afgetrokken, waardoor mogelijk niet meer wordt voldaan aan de eisen;
Het is mogelijk minder werk dan je van tevoren denkt:
het fotodossier wordt slechts per woningtype opgesteld, dus niet van iedere woning
- Het betreft slechts foto's van de niet-prefab constructies: prefab daken, vloeren en dakkapellen vallen hier dus buiten
- In een project hoeft het fotodossier slechts per woningtype te worden opgesteld. Een woningtype volgens de ISSO 82.1 kan slechts zijn: "vrijstaande woning, 2-onder-1-kap, hoekwoning, tussenwoning" of bij appartementen de 6 verschillende posities. Niet van iedere woning hoeft dus een fotodossier aangelegd te worden.
E.e.a. is eenvoudig in te passen in foto-rapportage systeem.
Er worden vaak toch al veel foto's gemaakt, veel van onze klanten hebben de verplichte foto's al ingevoegd in hun software-systeem waarmee ze foto's maken tijdens de uitvoering.
Wat als de bouw al klaar is en je hebt geen foto-dossier?
Altijd is er nog de mogelijkheid om middels infrarood-foto's aan te tonen dat de isolatie juist is aangebracht. Dit vervangt het fotodossier. Houd er echter rekening mee dat dit alleen kan worden gebruikt als het buiten voldoende koud is én de woningen worden verwarmd.
Persoonlijk vind ik deze controle niet thuishoren in het label.
Waaróm eigenlijk, deze controle op kwaliteit?
Volgens de bedenkers worden bouwers hierdoor gestimuleerd om goed te bouwen. Persoonlijk vind ik deze controle niet thuishoren in het label. De kwaliteit van het werk wordt als het goed is door andere partijen gecontroleerd, tijdens de bouw. Daarnaast staat het ook raar op het energielabel: een Rc van 4,23 van je spouwmuur i.p.v. 4,70... en het is nog niet eens de realiteit. Hopelijk verdwijnt deze regel uit de ISSO-methodiek. Maar tot die tijd zullen we er dus wel mee moeten rekenen.
Bestel nu uw energielabels voor nieuwbouw!
Voor alle blogs geldt: je kunt hier geen rechten aan ontlenen. In alle gevallen blijft de ISSO75.1/82.1 leidend.