FAQ over het Energielabel
Voor bewoners en opdrachtgevers
Als je een energielabel van je woning ontvangt van de projectontwikkelaar of aannemer, kan het zijn dat je geen vragen hebt en het meteen opbergt. Maar soms zijn dingen onduidelijk of lijken niet te kloppen met úw beeld van de woning. We zetten de items waarover de meeste vragen worden gesteld op een rijtje:
#1 label voor alle woningen
Het is goed te beseffen dat alle woningen: van een bouwvallige woning met bouwjaar 1900 tot en met de zojuist opgeleverde woning, een energielabel krijgen met dezelfde opzet. Een doel achter dit uitgebreide label is het stimuleren bij oudere woningen tot het doen van verbeteringen. Dat verklaart de vele 'hints' op het label om te verbeteren. Voor een nieuwbouwwoning komt dit natuurlijk wat vreemd over...
#2 woningtype
Hier staat het woningtype vermeld. Het kan echter zijn dat dit afwijkt van de omschrijving in de verkoopbrochure. Onze opnamemethodiek kent zijn eigen definities van woningtypes. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een 2-onder-1-kapwoning volgens onze methodiek een hoekwoning wordt genoemd.
#3 isolatie (gevels, vloeren, daken)
Hier staat o.a. de Rc-waarde vermeld. De Rc-waarde staat voor de warmteweerstand van de constructie. Hoe hoger, hoe beter. Soms wijkt deze af van de waarde uit de verkoopbrochure. Dit hoeft niet te betekenen dat de aannemer een bouwkundige fout heeft gemaakt. Een reden kan ook zijn dat er tijdens de bouw onvoldoende foto's zijn gemaakt of dat de leverbonnen en facturen van isolatie niet toegezonden zijn aan de opsteller van het energielabel.
#4 zonnepanelen
Hiervoor kent onze opnamemethodiek erg strikte voorwaarden: pas als de leverancier van zonnepanelen een verklaring heeft gedeponeerd bij bcrg.nl van het specifiek toegepaste merk én type, mag het eigenlijke Wp-vermogen worden opgenomen in het label. Lange niet alle types hebben zo'n verklaring. Dat wil overigens niet zeggen dat dit paneel slecht zou presteren. Het betekent wél dat we de Wp-waarde niet mogen opnemen voor het energielabel, maar dat we verplicht zijn om te rekenen met een zogenaamde forfaitaire waarde van 175Wp/m2.
#5 indicatie prijspeil
Deze indicatie is (nog) op basis van de prijzen begin 2022. Gezien de prijsstijgingen dit jaar, zal dit hoogstwaarschijnlijk niet overeenkomen met de werkelijkheid.