PV op combinatiegebouw

Als je PV-panelen toekent aan een gebouw met meerdere functies: bijvoorbeeld een appartementencomplex met een winkelplint op de begane grond, moet je deze dus verdelen.

In theorie is dat vrij simpel: in de BENG-berekening ken je precies zoveel aan beide berekeningen toe als je nodig hebt. En dat is akkoord.

Bij oplevering moet dat echter worden aangetoond. Hiervoor is nodig dat de systemen fysiek zijn gescheiden: de PV-panelen voor de appartementen mogen alleen de appartementen (en/of algemene ruimten van het woongebouw) voorzien van stroom, de PV-panelen voor de winkel alleen de winkelfunctie. 

Een elektrisch schema als bewijslast is hiervoor nodig. Het is goed om jouw opdrachtgever hier vooraf van op de hoogte te stellen, om vervelende verrassingen te voorkomen. 

Want als bij oplevering onbekend is, zal waarschijnlijk het totale aantal m2 PV worden verdeeld over de totale grote van het GO. 

Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De NTA8800/ISSO75.1&82.1 en aanvullende antwoorden op KEGO zijn altijd leidend.

Reactie plaatsen