#digest week 50

#1 Het blijkt dat in de woningbouw, een kwaliteitsverklaring van een cv-ketel niet kan worden toegepast als deze buiten de thermische zone wordt geplaatst. Omdat in softwarepakket Uniec de mogelijkheid 'binnen/buiten thermische zone' verdwijnt als je kiest voor invoer 'productspecifiek', hebben we dit nagevraagd bij Uniec en daarna bij bcrg.nl. Kwaliteitsverklaringen voor cv-ketels zijn blijkbaar uitgelegd op toepassing binnen de Rekenzone. Iedere ketel die dus buiten de Rekenzone valt, moet dus forfaitair worden ingevoerd.

#2 Door toename van projecten voor woningbouwverenigingen, zijn we ons aan het oriënteren op het gebruik van Vabi Assets. Mogelijk kan dit tijdbesparend werken. Vroeger mochten alleen woningbouwverenigingen hiermee werken, maar blijkbaar is er door Vabi voor een andere strategie gekozen.

#3 De uitnodiging voor het webinar en aannemersevent "Bouwen met BENG" voor 26 januari is verstuurd en de aanmeldingen stromen binnen. Een klant van ons nodigt 'zijn' aannemers uit en gaat samen met hen op zijn kantoor het webinar volgen, om vervolgens samen de consequenties door te spreken. Een aanrader!

#4 Renovatie, ingrijpende renovatie: Wanneer is nu een BENG-berekening verplicht? Die vraag krijgen we regelmatig voorbij. En eigenlijk is dit per gemeente verschillend. Sommige overheden volstaan met de eis die vanaf februari 2022 van kracht is geworden: "Hernieuwbare Energie bij Renovatie". Dit is een online tool die ingevuld moet worden door de aanvrager van de bouwvergunning. Het komt bij ingrijpende renovaties ook voor dat de gemeentelijke overheid echter wél een BENG-berekening vraagt, die al dan niet hoeft te voldoen aan de BENG1, 2 en 3-eis. Check dit dus altijd van tevoren!

DISCLAIMER: Aan bovenstaande mogen geen rechten worden ontleend. De ISSO75.1/82.1 & NTA8800 blijven altijd leidend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen