#digest week 51

#1 Het was weer even geleden dat ik een utiliteitsgebouw opleverde, maar maandagmorgen acht uur stond ik in Weert bij een DC in aanbouw. Documenten waren grotendeels netjes vooraf door de uitvoerder via Docstream toegezonden. Ik moet nog even uitvinden hoe je alle documenten tegelijkertijd kunt downloaden overigens... Op locatie was ik onder de indruk van de netheid van de bouwplaats en de manier waarop isolatie in het werk wordt aangebracht, erg zorgvuldig.

#2 Gelukkig een reactie gehad van KEGO op het blijvende vraagstuk over U-waardes van kozijnen: Welke productinformatie mag je gebruiken, welke niet? Als je letterlijk de tekst neemt van de ISSO, wordt het bij veel kunststof en aluminium kozijnen vrij onwerkbaar. We stelden de volgende vraag:

Welke informatie is er nodig om U-waardes van kozijnen te kunnen controleren als een fabrikant van kozijnen zijn U-waardes aanlevert op basis van NEN-EN-ISO-100077-1? De ISSO zwijgt over deze norm en in de NTA8800 wordt deze veelvuldig aangehaald. Kunnen deze U-waardes berekend met NEN-EN-ISO-10077-1 niet gewoon overgenomen worden als het type glas en kozijn bewezen is dat dat in de woning aanwezig is en kozijntekeningen zijn gecontroleerd? De Uframe waarde is met die norm bepaald en kunnen wij niet achterhalen of narekenen zonder die Norm.

KEGO: "Dank voor uw vraag. U kunt die U-waarde overnemen, mits u de opbouw, afmetingen en materiaalgebruik van kozijn controleert."

DISCLAIMER: Aan bovenstaande mogen geen rechten worden ontleend. De ISSO75.1/82.1 & NTA8800 blijven altijd leidend.


Over de schrijver
Reactie plaatsen