Warmtepompen op de bouw

[under construction, nog niet gebruiken]

Hoe herken ik een warmtepomp op de bouwplaats? Moet ik zowel de buiten- als de binnenunit inspecteren? Hoe weet ik of er een kwaliteitsverklaring aan ten grondslag ligt? Mag ik een kwaliteitsverklaring altijd toepassen? Allemaal vragen die in dit artikel langskomen. Voorzien van handige links naar de diverse producten in onze KennisBank.

Inhoud

Lucht-/waterwarmtepompen

Herkennen

Lucht-/waterwarmtepompen zijn vaak eenvoudig te herkennen aan het losse buitendeel op of naast de woning. Er zijn echter ook varianten waarbij het 'buitendeel' zich ín de woning bevindt. Soms is er ook sprake van een zogenaamd 'monoblock', dan zitten 'buitendeel' en 'binnendeel' in één kast.

Merken & types met 'buitendeel' ín de woning:

Merken & types met monoblock:

Kwaliteitsverklaringen

Voor diverse lucht-/waterwarmtepompen zijn kwaliteitsverklaringen gedeponeerd bij bcrg.nl Let bij de toepassing hiervan op het volgende:

1. Sommige namen op bcrg.nl komen niet overeen met naamgeving op het apparaat: kun je een bepaalde warmtepomp niet vinden, oriënteer je dan via de website van de installateur (of via onze productwebsites) of er tóch geen kwaliteitsverklaring beschikbaar is.

2. Als er een extra boiler is toegevoegd aan een systeem met geïntegreerde boiler, vervalt per definitie de kwaliteitsverklaring voor warmtapwater. Die voor verwarming blijft wél geldig.

3. Er zijn kwaliteitsverklaringen voor systemen met externe boilervaten, zoek hier ook altijd naar.

Kan de warmtepomp ook koelen?

Om dat te bepalen volg de de volgende stappen:

1. Blijkt koeling uit inregelrapport of tekening van de installateur?

2. Kijk op de warmtepomp zelf: geeft de code van de warmtepomp aan dat deze warmtepomp kán koelen? Niet iedere warmtepomp heeft deze functie namelijk. Kijk voor uitleg van de codes op onze KennisBank warmtepompen, gerangschikt per merk.

3. Kijk op het display van de binnenunit: is daar uit op te maken of de warmtepomp kan koelen?

4. Blijft het onbekend: vraag dan de aannemer/installateur ter plekke naar zijn opinie. Dit geldt niet als bewijslast, maar kan wel betekenen dat je even verder moet zoeken.

5. Blijft het onduidelijk, dan kiezen wij vaak ervoor om toch koeling in te vullen, als zijn de meest conservatieve keuze. Dat is echter niet omschreven in de ISSO82.1.


Bodem-/waterwarmtepompen

 1. Herkennen
 2. Kwaliteitsverklaringen
 3. Extra boilers in het systeem
 4. Kan de warmtepomp ook koelen?

Lucht-/luchtwarmtepompen

 1. Herkennen
 2. Kwaliteitsverklaringen
 3. Extra boilers in het systeem
 4. Kan de warmtepomp ook koelen?

Overige systemen

 1. Herkennen
 2. Kwaliteitsverklaringen
 3. Extra boilers in het systeem
 4. Kan de warmtepomp ook koelen?

Direct naar productpagina's

Op de productpagina's vindt u 'herkenningspunten', invoerinformatie en links naar bcrg-verklaringen en productinformatie van de leverancier:

 • Daikin: lucht-/waterwarmtepompen
 • Daikin: bodem-/waterwarmtepompen
 • Nibe: lucht-/waterwarmtepompen
 • Nibe: bodem-/waterwarmtepompen
 • etc.
Over de schrijver
Reactie plaatsen